Przepisy z syropami BESKIDOO :
– SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU :
· PIWO MIODOWE
500 ml piwa typu lager ( alkoholowe lub bezalkoholowe)
40-60 ml syropu z kwiatów czarnego bzu Beskidoo
· WHISKY SOUR
60ml whisky
20-30 ml syropu BESKIDOO z kwiatów czarnego bzu
30 ml soku z cytryny
20ml białka jaja kurzego ( może, nie musi)
Wszystkie składniki shakerujemy, podajemy na lodzie zwykłym bądź kruszonym ;)
· GIN&TONIC
Polecam dolać 20-30 ml syropu BESKIDOO do ginu z tonikiem, jeśli jest dla Was zbyt wytrawny.
· HUGO SPRI TZ ;)
Składniki:
100 ml prosecco
100 ml wody gazowanej
40 ml syropu Beskidoo z kwiatów czarnego bzu
Sok z 1 limonki
Mięta
Lód kruszony
Uzupełnij kieliszek do czerwonego wina kruszonym lodem ( 1/3), dodaj wszystkie składniki i wymieszaj łyżką.
· LEMONIADA z kwiatów czarnego bzu - 1 szklanka:
Składniki:
Sok z ½ cytryny
30 ml ( 2 łyżki stołowe) syropu z kwiatów czarnego bzu BESKIDOO
200 ml wody gazowanej
Mięta, kawałki cytryny
lód
Wszystkie składniki wymieszaj w słoiku dodaj papierową słomkę i gotowe ;)
· SORBET TRUSKAWKOWY Z NUTĄ KWIATOWĄ
1 kg truskawek
200 ml syropu BESKIDOO z kwiatów czarnego bzu
Sok z 1 cytryny
Całość miksujemy w blenderze i mrozimy ( mieszając co godzinę)
– SYROP IMBIROWY :
· PIWO IMBIROWE
500 ml piwa typu lager ( alkoholowe lub bezalkoholowe)
40-60 ml syropu imbirowego Beskidoo
· GRUSZKI W KARMELU
2 gruszki pokrojone w plasterki lub kostkę smażymy na patelni dodając ok 80 ml syropu imbirowego Beskidoo. Gruszki smażymy, aż syrop zacznie się karmelizować, przekładamy do pucharków, dodajemy lody waniliowe sorbet malinowy i posypujemy pudrem z buraka czerwonego.
· LEMONIADA IMBIROWA - 1 szklanka:
Składniki:
Sok z ½ cytryny
30 ml syropu imbirowego BESKIDOO ( 2 łyżki stołowe)
200 ml wody gazowanej
Mięta, kawałki cytryny
lód
Wszystkie składniki wymieszaj w słoiku dodaj papierową słomkę i gotowe ;)
· HERBARA ZIMOWA
Składniki:
250 ml herbaty korzennej
20 ml syropu imbirowego Beskidoo
20ml syropu z kwiatów czarnego bzu Beskidoo
Plasterek suszonego jabłka
Twist ze skórki pomarańczy
Gwiazdka anyżu
4 goździki
Laska cynamonu
Życzę udanych eksperymentów ;)